Hazırlayan:Tayfun Yaban
Selamlar,
Evinizde veya İşyerinizde kullanmadığınız,atmaya kıyamadığınız,belkide sizin için manevi değeri olan eski bir bilgisayarınız olabilir.
GNU/Linux dağıtımları bilindiği üzere genel olarak Windows türevi işletim sistemlerinden daha az sistem kaynağı tüketirler.Ama yinede günümüzde kullanılan işletim sistemleri(GNU/Linux bile olsa) özellikle kullanıcı grafik arabirimi ile kullanıldığında eski sistemlerimiz ile çalışmaya uygun değildir.
Bu durumda eski sistemlerimizi atmayalım ve üzerine yüklenebilecek evimizde veya ofisimizde uygun bir amaç için kullanabileceğimiz bir Linux dağıtımı bulalım diyenler için bir yazı yazmaya karar verdim.Bu yazıda kullanılan bilgilerin bir kısmı değişik internet sitelerinden alınmış ve Türkçe’ye çevrilmiş,üzerine kendi bilgilerimden eklemeler ve yorumlar yapılmıştır.Kaynak olarak kullanılan sitelerin linklerini yazının sonunda bulabilirsiniz. Buradaki dağıtımlar dışında da bu işi yapabileceğiniz bir çok Linux dağıtımı bulunuyor ancak,ben en iyilerini bularak yazmaya çalıştım.
Linux Lite
Linux lite sadece eskiyen donanımınız için değil aynı zamanda linux’e yeni başlayan kullanıcılar içinde iyi dağıtımlardan biridir.En son Ubuntu LTS üzerine kurulmuştur.
Xfce masaüstü yöneticisini kullanır ve Firefox,Thunderbird,Gimp gibi araçlarıda kullanmanıza izin verir.
Minimum sistem gereksinimleri:
700 Mhz işlemci
512 MB Bellek
1024x768 çözünürlük
Dvd sürücü veya Usb port
En az 5 GB Disk alanı
Bodhi Linux
Standart kullanım için oldukça basit bir sürümdür.Linux Lite gibi Ubuntu LTS üzerine kurulmuştur.
Kullanıcılara yönelik uygulamalara pek yer verilmemiş bir dağıtımdır.Midori browser,Epad metin editörü gibi çokta bilinmeyen yazılımlar mevcuttur.Yazılımlar için Appcenter uygulaması bulunuyor.
Minimum sistem gereksinimleri:
500 Mhz işlemci
256 MB Bellek
4 GB Disk alanı
Puppy Linux
Puppy Linux hafif Linux dağıtımları listesinde mutlaka yer alması gereken bir dağıtımdır.
Puppy Linux Ubuntu ve slackware tabanlı dağıtımlar yayınlamaktadır.
Abiword,gnumeric,mtpaint gibi yazılımları içerir.Puppy Linux geliştiricilerine göre “Büyükbaba dostu” bir dağıtımdır:)
Minimum sistem gereksinimleri:
333 mhz işlemci
256 MB Ram
3 GB Disk alanı
Lubuntu
Lubuntu dağıtımını bir çoğunuz belkide duymuştur.Lubuntu dağıtımını küçük,hızlı ve stabil hale getiren bir çok neden var.Bunlardan en önemli olanı düşük donanım özellikleri için tasarlanmış olan LXDE masaüstü ortamıdır.Bu dağıtımın diğer ubuntu dağıtımlarndan daha hızlı olmasını sağlayan etkenlerden biride daha az paket barındırmasıdır.Lubuntu dağıtımı Modern ve güçlü dağıtımlarda da rahatlıkla kullanılabilir.
Minimum sistem gereksinimleri:
Pae destekli İntel Pentium 2 veya Amd işlemci
128 MB Bellek
2 GB Disk alanı
Tiny Core
Günümüzdeki sıkıştırma yazılımları,metin editörleri bile belki bu dağıtım’dan daha fazla yer kaplıyordur.Bu Linux dağıtımı Kullanıcı arabirimi dahil 16 MB :) üzerinde kurulu gelen paket sayısı çok azdır ama açıldıktan sonra istediğiniz kadar paket kurup özelleştirebilirsiniz.
Tiny Core dağıtımının 3 versiyonu bulunuyor.
1.Core (11 Mb boyutunda ve sadece komut satırı ile çalışılabilir)
2.Tiny Core (16 Mb boyutunda ve Gui ile gelen versiyon)
3.Core Plus (116 Mb boyutunda ve kurulabilir imaj dosyasıdır)
Minimum sistem gereksinimleri:
486 DX işlemci
46 Mb Bellek(Tiny core)
Başka yazılarda görüşmek üzere…
Not:Yardımcı kaynak olarak kullandığım siteler