Hazırlayan:Tayfun Yaban
Selamlar,
Redhat Enterprise Linux(RHEL) yeni sürümü çıktı.Bu yazıda yeni sürümün kurulumunu yapıyoruz.Yazının çok uzun olmasını istemediğim,okuyanlarıda sıkmak istemediğim için diğer ayarları göstermeye ikinci bölümde devam edeceğim.Öncelikle elinizde rhel8 iso dosyası olduğunu ve taktığınızı varsayıyorum.
Rhel 8’in beraberinde getirdiği yeniliklerin bazılarına bakalım.
Yum paket yöneticisi yerini Dnf’ye bırakıyor.(Yum halen kullanılabiliyor)
Yine iptables yerini nftables’a bırakıyor.
Kvm üzeride Ceph storage iyileştirilmiş olarak geliyor.
2 adet repo tanıtımı var(Appstream ve BaseOS)
Cockpit web konsolu ile cli üzerinden yapılan bazı işlemler yapılabiliyor.
Boom boot manager ile upgrade işlemleri daha kolay yapılabiliyor.
Gelelim kurulum adımlarına;
Boot ettikten sonra gelen ekrandan “ Install Redhat Enterprise Linux 8.0.0 “ seçeneğini seçip devam ediyoruz.
Özellikle bir amaç yoksa işletim sistemi dilinin ingilizce olmasında yarar var.Dili ingilizce seçip “Continue” ile devam ediyoruz.
Gelen ekrandan ilk önce klavye ayarlarımızı yapıyoruz.”+” (artı) işaretine basarak “Turkish” seçeneğini seçip sırasıyla “add ve done” ile devam ediyoruz.
Döndüğümüz ekranda “Installation Destination” kısmını seçip “Automatic” olarak bırakıyoruz(Yine herhangi bir konfigurasyon yapılmayacaksa) “Done” ile ilk ekrana dönüyoruz.
“Software Selection” kısmından sunucumuza hangi rolleri vermek istiyorsak seçimimizi yapıyoruz.Ben test için “Server with Gui” olarak bırakıp devam ediyorum.Burada kurulumunuzu minimal(cli),Sanallaştırma sunucusu,Mail server vs. vs. olarak yapabilirsiniz.
Burada ise ethernet kartımızı “ON” durumuna getiriyoruz ve aşağıya bilgisayar adımızın ne olmasını istiyorsak yazıp,”Apply” demeyi unutmuyoruz.İp ayarlarınızı korumak istiyorsanız(Dhcp) “Done” tıklayarak devam edebilirsiniz.Ben static ip konfigurasyonu yapacağım için “Configure” ile devam ediyorum.
“IPv4 settings” tabına gelip ip,dns ve domain ayarlarımızı yapıp,save ile kaydediyoruz.
İlk ekrana dönüyoruz ve “Time&Date” kısmına giriyoruz.Buradan saat dilimi ayarlarımızı seçiyoruz.”Network time” seçeneği ile eğer ortamımızda Ntp sunucusu varsa giriyoruz.
“System Purpose” kısmından Development/test seçiyorum.(Burada lisans modelinize göre seçimlerinizi yapabilirsiniz.Production vs.)
Ayarlarımızı tamamladık şimdi “Begin installation” ile kurulumumuzu başlatıyoruz.
Görüşmek üzere…